QIP Infium 9030 download
QIP 2005 8095 download

rybizove vino

Mimo téma

Moderátoři: Lms, GasThan, Martin J. - Cetelon, Moderátoři

rybizove vino

Příspěvekod Tomík v ned črc 08, 2007 15:34

mam problem mrte rybizu na zahrade a jist se to uz neda v buchte jsem uz toho sned mrte,a uz nevim co s tim a tak jsem zaslech ze se pry z toho da udelat vino. no a u znamych jsem recept neneasel a na netu tak nejak taky ne tak se patm vasn nevi nekdo jak na to? distak me sem napsite navod a nebo stranku dikas.
Tomík
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 267
Registrován: sob dub 07, 2007 17:40

víno

Příspěvekod aN3Te v sob črc 14, 2007 13:47

Tys hledal jo? Příště teda nehledej ale Googluj! :P

A tady máš ten návod :wink:
Rybízové víno

Jedno z nejlepších a nejchutnějších ovocných vín, které můžeme právem nazvat králem ovocných vín, je víno rybízové. Z rybízu je možno vyrobit nejen stolní, (nesladká, suchá vína bez zbytkového cukru), ale i těžká, sladká dezertní vína.

Bílý rybíz se hodí lépe na lehká stolní vína, červený rybíz upotřebíme pro výrobu dezertních sladkých vín. Černý rybíz pak použijeme do směsi s červeným rybízem, neboť takto získané víno je plnější a kořenitější. Také jeho barva se vyznačuje nádhernou ohnivostí.

Dobře vyzrálé bobule se rozmělní a silně lisují. Při dobrém lisování je výtěžek 70-75% šťávy. Šťáva červeného rybízu, má průměrně 21‰ kyselin a 7% cukru. K jednomu litru šťávy tohoto složení se přidá 2,5 l vody a 65 dkg krystalového cukru.

Voda se přidává tak, že na vytlačené zdrtky (matoliny) se přidá tolik vody, kolik bylo získáno šťávy prvním lisováním, aby se ještě jednou vyluhovaly. Po několikahodinovém stání, při kterém se směsí několikrát zamíchá, opět lisujeme a získanou kapalinu přidáme do původní šťávy, ke které se ještě přilije potřebné množství vody (do 2,5 litru na 1 litr původní šťávy). Cukr se dobře rozpustí v podílu přidané vody (nejlépe vlažné).

Šťáva bílého rybízu, obsahuje průměrně 18‰ kyselin a 8% cukru. K jednomu litru původní šťávy tohoto složení se přidají 2 l vody stejným způsobem, jako při přípravě vína z červeného rybízu a 55 dkg krystalového cukru.

Takto připravené mošty se zakvasí kulturními kvasinkami; ostatní manipulace jsou podobné jako u jiných vín.

Při přípravě vína z červeného rybízu je možno přidat také 10-20% černého rybízu. Šťávu z černého rybízu jejíž příprava je obdobná a výtěžek asi 50%, mívá asi 18‰ kyselin a 9% cukru; sama o sobě se k výrobě ovocného vína moc nehodí; používá se jí k míchání s vínem z červeného rybízu, a to v poměru 3 dílů vína z červeného a 1 dílu vína z černého rybízu.

Tento recept je sestaven pro výrobu vína z vylisované rybízové šťávy. Víno takto vyrobené má však nízkou barvu (je světle červené), protože zde nebyla použita technologie nakvašování bobulí.

Pro získání ohnivě červené barvy použijeme směs červeného a černého rybízu v poměru 1 : 3. Bobule rozdrtíme nebo rozmačkáme, vložíme do kvasné nádoby, přidáme potřebné množství vody a polovinu z celkového množství cukru.

Dobře promícháme, aby se cukr rozpustil a přidáme zákvas kulturních kvasinek, který připravíme tři dny před sklizní rybízu. Důležité je, aby zákvas byl přidán ještě předtím, než rmut přejde do samovolného kvašení. V opačném případě již čistá kvasničná kultura nepřemůže rozmnožené divoké kvasinky.

Opět dobře promísíme a necháme kvasit.

Takto připravený rmut přejde během 24 hodin do stadia bouřlivého kvašení. V této fázi pak přidáme zbývající polovinu cukru a opět promícháme. Nakvašováním bobulí a současně se zvyšujícím se obsahem alkoholu ve rmutu se uvolní červené barvivo obsažené ve slupkách bobulí.

Nakvašujeme 10 až 14 dní, pak rmut vylisujeme a šťávu alespoň částečně odkalíme sedimentací ve vysokých nádobách. Odkalenou šťávou naplníme demižon do 3/4 jeho obsahu, uzavřeme vodní kvasnou uzávěrkou a necháme dokvasit.

Abychom dokončili úpravu tohoto receptu zbývá vypočítat kolik šťávy se získá z určitého množství rybízu, když známe předpokládanou výlisnost.

Příklad:
Máme 9 kg červeného
a 3 kg černého rybízu, což je právě poměr 1 : 3.
Červený rybíz má výlisnost 70%, tudíž 9 kg rybízu dá 6,3 l šťávy.
Černý rybíz má výlisnost 50%, pak 3 kg dají 1,5 l šťávy.

Budeme tedy mít celkem 7,8 šťávy.
Podle receptu přidáme na litr šťávy 2,5 l vody a 65 dkg cukru, přidáme tedy 19,5 l vody a vychází 5,07 kg cukru, dáme klidně 5,5 kg.

Po vylisování získáme asi 30 l tekutiny, po dokvašení stočíme z kalů, a získáme tak zhruba asi 20 až 25 l vína.

Přepočet není úplně přesný, je dobré si zapsat kolik jsme čeho dali a kolik čeho jsme získali. Příští rok provedeme malé korekce a budeme spokojeni. Velice šikovným trikem je přidat do hotového vína ještě 2 l "Frankovky".


Snad z toho budeš chytřejší než já :lol:
Obrázek
Uživatelský avatar
aN3Te
Nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: sob črc 14, 2007 10:06
Bydliště: on NET

Příspěvekod Xeelee v sob črc 14, 2007 14:57

pokusné phpBB3 fórum ::: JID: xeelee@jabbim.cz Obrázek
Chceš se na něco zeptat? podívej se jestli se to tu už neřešilo.
Cituj pouze části komentářů na které chceš reagovat. Necituj předchozí příspěvky.
qip@conf.netlab.cz - QIP konference
::: bojovník za práva menšin
Uživatelský avatar
Xeelee
Moderátor
 
Příspěvky: 2145
Registrován: čtv srp 31, 2006 16:17

Příspěvekod Tomík v sob črc 14, 2007 14:59

Moc diky uz jsem se bal ze ten rybiz budu muset vyhodit.
Tomík
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 267
Registrován: sob dub 07, 2007 17:40

Příspěvekod ++JeSuS++ v ned črc 15, 2007 22:30

ryboizove vino děláme co pamatuju a to je mi 22, ale ne na pití, na to se moc nehodí, používáme ho do vaření....všude, kam se má dávat víno dáváme rybízák a jelikož ho máme hafo, nešetří se aspoň :D
You live 4FUN
Uživatelský avatar
++JeSuS++
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 248
Registrován: úte led 16, 2007 00:47

Příspěvekod Smoke v sob črc 21, 2007 15:45

Jo rybízáček děláme taky, má to strejda na zahradě, ale tedka sem byl 2 tejdny pryč tak nevim jesli to náhodou nevypil :lol:
Uživatelský avatar
Smoke
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 208
Registrován: ned úno 04, 2007 12:31
Bydliště: Cheb

Příspěvekod Tomík v sob črc 21, 2007 21:37

jo tedka zkousim inovani udelam del stejneho receptu na rybizove vino. Vino z jeřabin a tech mame taky hafo vic než rybizu. tak drzte place at mi to dopadne.
Tomík
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 267
Registrován: sob dub 07, 2007 17:40

Příspěvekod Smoke v pát črc 27, 2007 07:45

Tak rybízák už je hotovej ale už i zkonzumovanej, jen co to přecedili z demižonu tak se do toho strejda i se sousedem pustili a pak byli jak motorky :lol:
Uživatelský avatar
Smoke
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 208
Registrován: ned úno 04, 2007 12:31
Bydliště: Cheb

Příspěvekod Tomík v pát črc 27, 2007 20:52

Zajmave k memu si chodi cuchat otec uz třti tyden a tak nejak si zacinam rikat ze me to ceka taky. A to me tak trochu mrzi.
Tomík
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 267
Registrován: sob dub 07, 2007 17:40

Příspěvekod Who.Kn0w v pon črc 30, 2007 14:26

Rybízový víno mě ani nepřipomínejte... před 14ti dny přijeli známí a měli s sebou i dva syny... tak sem si s nima sed do pergoly a začali sme sosat :hihi: nějak se to zvrtlo a za dvě hoďky sme dali ve třech tři litry... problém je, že to naše domácí je fakt silný... no v noci sem nakonec zažil báječnej porcelánovej sex :zeleny: ... potěšilo mě jen to, že sem v tom nebyl sám :D oni dopadli stejně, jen s tím rozdílem, že netrefili mísu, ale dveře od záchoda a zeď k tomu :D
takže alkohol je metla lidstva, ale občas je potřeba zamíst i před vlastním prahem :D
Kdo seje vítr, bouři sklízí...
Who.Kn0w
Uživatel QIPu
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte čer 26, 2007 20:21


Zpět na Mimo téma

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 návštevníků

cron