Potřebujete:
- ICQ History Converter zde - převede historii ICQ 2003b na historii ICQ 5
- HistoryQIP zde - převede historii ICQ 5 na historii QIP
Pokud jde o první část, no problemo. Program se při instalaci rovnou použije. Na první stránce průvodce odsouhlasíte EULA ("Yes, I Agree"). Na druhé stránce odsouhlasíte ICQ účet, ze kterého budete historii převádět. Převod ihned začne a nahoře v okně logu se objeví v případě úspěchu mimo jiné spousta řádků začínajících slovem "Converting" a na konci věta "Your history files have been converted successfully." Na poslední stránce můžete buď zkonvertovat historii dalšího uživatele, nebo smazat staré soubory historie, anebo nic - prostě skončit ("Done").
Druhá část - použití druhého prgu - je složitější. Prg je totiž v ruštině a není ochoten komunikovat ve srozumitelné znakové sadě. Protože jsem neměl čas nastavovat Widle na azbuku, tím méně disassemblovat program a převádět ho do češtiny, postupoval jsem na základě souboru Read.Me a metodou pokus a omyl. Tedy: po otevření okna programu vidíme vespod tři záložky. Na první z nich nejprve použijeme kratší tlačítko, na kterém je ikona a mmj. část textu je "QIP/Miranda/ICQ2005" - otevře se okno pro výběr složky a zvolíme složku, kde máme překonvertěnou historii (tu nám zařídil ten první prg); obvykle na cestě \Documents And Settings\%windowsovský účet%\Data aplikací\ICQLite\HistoryDB\%ICQ UIN číslo%\. Zafajfkujeme přítomný čtvereček. (Nevím, na co je tam, prostě musí být zafajfkován.)
Nyní necháme prozatím druhý, delší, button sám sobě a přejdeme na prostřední záložku okna. Tam vyplníme svůj vlastní ICQ nick (tak, jak ho máme v ICQ 2003b) a pak klikneme na button - opět jde o zadání cesty, tentokrát je to cesta ke složce historie QIPu. Obvykle \Program Files\QIP\Users\%ICQ UIN číslo%\History\. Co se týká volby (puntík u jedné ze dvou možností), nevím, na co tam je. Já měl tečku vlevo. Když byla vpravo, v jedné z historií byla při převodu rozeznána chyba a vzniklý soubor byl kratší.
Tím máme nachystáno a můžeme udělat převod - vrátíme se na první záložku a klikneme tam na delší, spodní, button. A je hotovo.