Dobře, asi jsem to pochopil zle, ale je zajímavé, že ve Win XP jsem doinstaloval jen GTK a nic dalšího (Python) jsem nepotřeboval, asi jsem ho už měl nainstalovaný kvůli něčemu jinému, jinak nevím.
Uznávám, že závislost Gajimu na GTK (a Pythonu) není zrovna to nejlepší. Je to zřejmě kvůli tomu, že Gajim je dělán tak, aby stačily skoro ty samé zdrojáky pro všechny OS, jen se změní pár věcí. Já už mám GTK nainstalované v linuxu (je to součástí grafického prostředí Gnome) a python jakbysmet, takže mi to ani nepřijde. Ještě opakuji, že GTK pro Win mě také svým vzhledem nevábí, další věc je, že Gajim ve Win občas spadne (hlavně při blbém připojení), takže se vám nedivím, že je vám to proti vůli. Pro vás je asi nejvhodnější QiP, který jede na Win API, ale pro mě, jako pro uživatele Linuxu (konkrétně Ubuntu) je Gajim jasná volba. Jeho přednosti jsem nastínil v minulých příspěvcích. Navíc mám stejné prostředí (a uživatele) v obou OS a to je silně návykové. Jasně, Pigdin to umí taky, ale proč si to zesložiťovat? QiP je sice zajímavý kus softwaru, ale má tu nevýhodu, že jeho novější verze nefungují na linuxu (do verze 8000 se daly rozjet). Na QiPu se mi líbí především smajlíci, které jsem si zkonvertoval pro Gajim. Trochu potěší i skinovatelnost, ale přijde mi to jen jako módní hit, který zdržuje a většina vzhledů je (upřímě řečeno) dost odstrašujícím příkladem pro budoucí grafiky, nic ve zlém.