Boooze ludia moji zlati
Tu sa natahujete na temu "LOKALIZACIA - ANO ci NIE ?!"...
Od coho to je dobre...niekto tu vravi, ze mu je lahsie (alebo prijatelnejsie) pracovat v "ne"lokalizovanom programe, ale pri tom poriadne neovlada ani svoju matersku rec (alebo aspon tu gramaticku cast)
Ak by som to mal zhrnut objektivne, myslim ze lokalizacia AKEHOLKVEK programu je velmi dolezita, pretoze zabudame na cast populacie, ktora to s pocitacmi (o cudzich jazykoch ani nehovoriac) velmi nevie, ale ked sa dostane k PC, kde je vsetko v materskom jazyku, ide vsetko ovela lahsie.
MCK tu spominal, ze niekomu instaloval PS lokalizovany do cestiny a nebyt toho, ze poznal klavesove skratky by s tym nevedel robit. To vychadza len z toho, ze od zaciatku pracoval s anglickym PS, a prechod na (alebo stretnutie s) cestinu nebol velmi prijemn. To mozem potvrdit, tiez som zo zaciatku mal EN PS a potom som skusil CZ, ale viem, ze uz nikdy viac. Ale nie pre to ze by som odmietal lokalizacie, ale pre to, ze som sa naucil pracovat v anglickej verzii, a ak by som mal pracovat v ceskej, musel by som sa PSko ucit temer od zakladov...
Ale tu vobec nejde o PS, ide o akykolvek program...A QIP nevynimajuc.
Je to kazdeho osobna zalezitost, ci sa mu pracuje v lokalizovanom programe lepsie ci horsie, nevidim zmysel tejto polemiky, a
ocenujem vsetkych, ktori sa podielaju na lokalizacii akehokolvek programu, pretoze to nie je niekedy az take lahke, a komplexnejsie a rozsiahlejsie programy sa prekladaju niekedy az veeeelmi obtiazne, pokial neviete (niekedy) co sam autor myslel tym cim onym...
A ze by sme mali pouzivat nelokalizovany QIP pre pozdvihovanie osobnych znalosti s podobnymi produktami??? Vobec mi to nepripada opodstatnene pri QIPe, kde sa clovek do nastaveni dostane raz, vsetko si nastavi ako potrebuje a potom uz len chatuje a chatuje a chatuje...nema sa teda ako ani cim "vzdelavat". Pochopil by som tuto narazku ak by bola rec trebars o MS Office sade, alebo vobec o Windowse, ze sa clovek uci pracovat s anglickym softwarom (tieto dva produkty som uviedol len na ukazku, mohol som uviest aj napriklad AutoCAD a ostatne CADy, vyvojarske produkty atp;
v ziadnom pripade som im nechcel robit reklamu ).
Tolko k tejto teme, a este raz
VDAKA VSETKYM PREKLADATELOM.
hAWk