snažil jsem se zde na fóru i na Wikipedii najít nějaké souhrnné informace, které by kompletně a jasně vysvětlovaly, jaké jsou přesně možnosti volání přes QIP Infium k dnešnímu dni.
V současnosti Infium umožňuje 3 nebo možná více protokolů na volání (XIMSS, sipnet.ru, qip.ru). Když si protokoly zpřístupním, zdají se mi úplně stejne, pravděpodobně i všechny využívají SIP servery.
Proč tam jsou tedy tyto tři zvlášť?
Jak spolu tyto souvisí a proč nemohou být pod jedním protokolem, když všechny využívají SIP?
Pak člověk čte, že něco jde furt, pak že to jde 30 dní a pak že to třeba nejde vůbec, tak nemám ani moc motivaci si s tím hodiny hrát a zkoušet, jestli to teda jde nebo ne.
Nepodařilo se mi zde najít nějaký shrnující článek o možnostech volání přes QIP (resp. přes SIP prostřednictvím QIPu):
- z PC na PC (jde to zadarmo a na jak dlouho)
- z PC na GSM nebo pevnou (jde to zadarmo a na jak dlouho)
- z GSM nebo pevné na PC (jde to zadarmo a na jak dlouho)
Věřím, že hodně lidí např. zajímá, jestli když mají obě protistrany QIP Infium, jestli alespoň takto jde plnohodnotně alternovat volání Skype - Skype nebo ICQ - ICQ. Tedy jestli lze v podání QIP - QIP volat stejně neomezeným způsobem.
Informace zde na fóru se mi zde zdají dost rozkouskované. Když zde není vysvětlena základní podstata volání v QIPu, pak není divu, že se tu tvoří stále se opakující dotazy ohledně volání. Rád bych poprosil Vás zběhlé, jestli byste tedy nemohli napsat nějaký článek na Wikipedii, který by ohledně volání přes QIP nastolil nějaký informační řád a zmapoval současnou situaci a možnosti.
Popřípadě mi můžete odpovědět na otázky v tomto příspěvku a na jejich základě bych začal wiki stránku tvořit já.
Děkuji mnohokrát za podporu a doufám, že tu vznikne konečně něco, co by pochopil i absolutní nováček na QIPu.